Katyn, repetarea unei istorii

Masacrul de la Katyn(1940)

Masacrul de la Katyn, o acţiune planificată de Stalin cu scopul lichidării posibililor opoziţionişti din rândurile armatei poloneze la transformarea ţării lor într-un satelit al URSS. Masacrul are loc în contextul în care, în urma aplicării Pactului sovieto-german din 23 august 1939, Polonia e împărţită de militari între cele două puteri semnatare ale documentului, sovieticii intrând în estul polonez la 17 septembrie 1939, la 16 zile de la declanşarea atacului german. Strivită de cleştele aliat, armata poloneză intră în derută şi astfel, în scurtă vreme, o mulţime de prizonieri ajung în ghearele sovieto-germane. Circa 240.000 de prizonieri de război polonezi ajung în mâinile sovieticilor, dar pentru că armata sovietică nu dispunea de provizii suficiente pentru hrănirea lor, sunt propuşi pentru eliberare prizonierii bieloruşi şi ucraineni din armata poloneză, doar că Lev Mekhlis, comisar politic în armată, refuză. În trecerea timpului mulţi prizonieri sunt  izgnoniţi rămânând apromiximativ 26.000.

La 5 martie 1940, politicianul rus Lavrenti Beria îi scrie lui Stalin o misivă în care prizonierii sunt caracterizaţi ca duşmani înrăiţi ai URSS, şi că îşi doresc eliberarea numai pentru a lupta contra ei. Din acest motiv el propune împuşcarea a 14.700 de internaţi aflaţi în trei lagăre şi 11.000 de deţinuţi politici polonezi din închisori, 25.700 de indivizi în total.Cu toate acestea,sunt cruţaţi aproximativ 3 000 de ofiţeri si generali pentru a nu crea suspiciuni. Pentru urgentarea operaţiei, aceştia nu trebuiau informaţi asupra acuzaţiilor aduse sau a sentinţei finale. Motivele unei astfel de hotărâri sălbatice nu sunt cunoscute pe deplin. Este posibil să fi fost legate atât de ancestrala ură existentă între polonezi şi ruşi, cât şi de răzbunarea pentru marea înfrângere suferită de Armata Roşie în 1920 din partea armatei poloneze.

O diversiune orchestrată cu atenţie a determinat pentru prizonierii deplasaţi la Katyn siguranţa că sunt transferaţi dintr-un loc de detenţie în altul, adică etapaţi, cum se spunea în NKVD. La destinaţie, prizonierii erau preluaţi cu dubele de echipele speciale, trimişi în pădure, luaţi unul câte unul din dube, şi ţinuţi de către doi NKVD-işti, în timp ce al treilea le lega mâinile la spate şi le petrecea un laţ în jurul gâtului, al cărui capăt era fixat de legăturile de la mâini. Al patrulea individ, venit cu Blohin, îl împuşca în ceafă pe prizonierul care cădea în faţă în şanţul pregătit dinainte. Vasili Blohin, general din NKVD, executând cu mâna sa zeci de mii de oameni de-a lungul carierei sale, a asigurat escavatoarele care se cereau pentru săparea şanţurilor de la Katyn. După umplerea fiecărui şanţ în parte cu trupuri, unul dintre aceste escavatoare îl acoperea cu muntele de pământ alăturat şanţului, treptat spre a nu-l îngropa de viu pe soldatul care, cu ajutorul unei baionete fixată la o armă, verifica prin lovituri dacă toţi cei care zăceau stivuiţi în groapă sunt morţi.

Filmul  Katyn (2007)

În prima parte a filmului sunt prezentate personajele(Andrzej-tatăl, Anna-mama, Nika-fata cea mică ), cei trei fiind totodată o familie. Andrzej, este unul din cei peste 20 000 de ofiţeri ai armatei poloneze care au fost luaţi drept prizonieri de către ruşi în timpul celui de-al doilea Război Mondial. În data de 6.11.1939 Germania nazistă ocupă Cracovia, în urma ocupării, politicieni şi însuşi Cancelarul poloniei au fost luaţi prizonieri de către nazişti din cauza deschiderii universităţii fără permisiunea lor, instituţia reprezentând o ameninţare pentru nemţi, în toată această perioadă Rusia ocupând Polonia.

În urma acestor evenimente ruşii aleg sa captureze şi să ucidă femeile ofiţerilor mai întâi, cu toate acestea Anna scapă împreună cu Nika primind ajutorul unui camarad al ruşilor care este de partea ei. În timpul acesta ofiţerii polonezi din Rusia ţinuţi prizonieri sunt trecuţi pe liste şi sunt ‘‘trimişi acasă” printre care se află şi Andrzej. După o perioadă apar în Cracovia (1943) listele decedaţilor din Katyn, Anna ascultă aceste nume dar cel al soţului ei lipseşte. Jerzy, prietenul lui Andrzej, fiind unul din ofiţerii prizonieri, ajunge la Anna în 1945 şi în urma convorbirilor totul pare încurcat pentru că numele acestuia (Jerzy) apărea pe lista decedaților din Katyn.

Motivul pentru care Jerzy este în viaţă constituie ordinul lui Stalin de a salva câţiva ofiţeri pentru a susţine că nemţii sunt răspunzători pentru evenimentele din Katyn. Cu toate că cetăţenii polonezi sunt forţaţi sa creadă ca a fost mâna nemţilor, Jerzy încearcă să spună adevărul într-un bar dar, este oprit de un camarad, totuşi Jerzy este înţeles de cei din înăuntru, iar în final se împuşcă. În finalul filmului Anna primeşte jurnalul lui Andrzej aflând tot adevărul. Ne sunt arătate momentele în care ofiţerii sunt împuşcaţi în spatele capului și aruncaţi într-o groapă şi acoperiți de pământ. Celebrul film a apărut pe 21 septembrie 2007, regizorul care l-a proiectat este  Andrzej Wajda  iar povestea îi aparţine lui  Andrezj Mularczyk.

 Katyn (2010)

La 10 aprilie 2010, o aeronavă de tip Tupolev TU-154 din cadrul Regimentul 36 al Aviaţiei Speciale poloneze  s-a prăbuşit în apropierea aeroportului de la Smolensk, Regiunea Smolensk, Rusia, în accident decedând toţi cei 88 de pasageri și cei 8 membri ai echipajului. Evenimentul s-a produs la 1,5 km de pista de aterizare.

În aeronavă se aflau preşedintele Poloniei Lech Kaczyński, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, comandanţi ai Forţelor Armate, precum și alţi demnitari polonezi, rude ale victimelor din Katyn, preoți. Aceştia urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyń.

Preşedintele interimar al Poloniei, Bronisław Komorowski, a declarat doliu naţional timp de o săptămână. Lech Wałęsa a declarat că ţara sa „a pierdut elita poloneză”. Prim-ministrul al Rusiei, Vladimir Putin, precum şi cel al Poloniei, Donald Tusk, au vizitat locul accidentului. Prşedintele rus Dmitri Medvedev a anunțat printr-un mesaj adresat poporului polonez o zi de doliu naţional in Rusia, luni, 12 aprilie. La 18 zile de la accident arhiva de stat a Rusiei a publicat  un număr de fișiere secrete legate de masacrul de la Katyn pe site-ul lor.

Iar pe  26 noiembrie Rusia prin Duma de stat recunoaşte că liderul sovietic Joseph Stalin a aprobat personal masacrul de la Katyn, sovieticii absolvindu-i pe nemţi de orice vină legată de genocidul din 1940.

Articol realizat de Andrei Mihalcea (invitat).

Surse: http://www.historia.ro

https://ro.wikipedia.org

Surse foto: alchetron.com; www.theguardian.com; youtube.com; flacaratv.md;  www.cam.ac.uk; Michal-Grocholski_Agencja-Gazeta_Reuters-blog.ut.ee; www.iwm.org.uk; listal.com

Lasă un răspuns

This Post Has 4 Comments

  1. HopeLess

    O fascinanta lectie de istorie. Trista, cruda, reala, dar o lectie…
    Multumesc!