Penteleu de la Canton Cernatu până în Comandău

În Penteleu fusesem iarna, fără a ajunge nici în frumoasa șa Cernatu din cauza zăpezii mari. Într-o zi de vară de la Canton Cernatu se poate străbate mare parte din Masivul Penteleu ajungând în Comandău. La Canton Cernatu drumul forestier ce vine de la Varlaam trece peste Bâsca Mare iar cu atenție poate fi descoperită cărarea ce face scurtături peste forestierul, ce iese în șaua Cernatu, pe lângă pârâul Cernatu din Muntele Cernatu. Chiar la ieșire în șa, la începutul verii, câinii ciobănești te iau în primire, dar până lângă Comandău va fi liniște desăvârșită. Din șaua Cernatu începe urcușul spre vârful Penteleu.

De pe vârful Penteleu nu se deschid doar minunate priveliști în cele patru zări, dar și trei indicatoare spre cele trei țări române. Coborând pe cărarea îngustă, pe versantul estic, vârful Penteleu apare mult mai impozant decât dinspre drumul venind pe lângă stația meteo.

Marcajul dincolo de vârful Penteleu este făcut mai mult cu un spray albastru, doi-trei stâlpi șterși, unul căzut, apoi, cam de lângă vârful Coriiu/Curuiul/Șoimul ești cu hărțile și orientarea proprie.

Privind înapoi de lângă Coriiu se poate vedea o parte din culmea Masivului Penteleu cu vârful cel mai înalt. Lângă Crucea Fetei un mic monument funerar în amintirea ,,fetelor jertfite’’, iar pe umărul lui Ciulianos o minunată priveliște. După Ciulianos, undeva lângă șaua Gaița, trebuia coborât pe un versant pentru a ajunge la un drum forestier de lângă pârâul Ierunca. Din fericire chiar este un drum netrecut pe hărțile consultate și invizibil pe Fatmap. Un om al locului mi-a spus că el l-a deschis, făcând legătura cu poteca ce vine de la Ciulianos. A fost o coincidență sau poate vorbeam despre căi diferite.

Oricum căile, chiar diferite, duc spre locurile sălbatice unde pașii oamenilor se pierd, potecile la fel, sub verdele intens al plantelor și al tăcerii munților Penteleu, unde oprindu-te pentru o clipă, cu picioarele afundate în vegetație, descoperi tăcerea verde a muntelui.

https://fatmap.com/adventureid/34881555/cernatu-penteleu-comandau

scris de Cătălin Spătaru

Lasă un răspuns