(Încă) 7 orgi din România pe care ai vrea să le asculți pentru a-ți face spiritul maiestuos

Orga din Biserica  Romano-Catolică ‚‚Sf. Pius din Pietrelcina – Padre Pio’’ din Constanța

Orașul Constanța și o mare parte dintre constănțeni nu prea au legătură cu muzica clasică (concertele cu muzică simfonică sunt rare, filarmonica Marea Neagră fiind desființată de (ex)primarul Mazăre),  cu muzica de orgă nici atât. Cu toate acestea, de necrezut dar adevărat, a avut loc un concert cu muzică de orgă de Rusalii, după mesă.

Ei bine introducerea mea negativă cu privire la constănțeni s-a confirmat încă o dată. Un preot catolic se plimba în timpul concertului zăngănindu-și cheile în buzunar, semn că vrea să plece acasă, doamna de la lumânări și cărți număra monedele metalice, multe firește, căci biserica pentru mulți este locul unde scapi de mărunțiș. Și în ciuda acestui lucru, orga, lumina filtrată prin vitralii, muzica interpreților acopereau mărunțișurile vieții. Trebuia trăit cu intensitate un astfel de concert de orgă în Constanța căci o asemenea apropiere între valurile mării și valurile de sunete ale lui Frescobaldi, cine știe când se va mai produce.

Orga Bisericii Evanghelice fortificate din Homorod

În miez de vară, pe meleagurile Haferland-ului, între zidurile unei biserici fortificate, mai puțin cunoscută, slujba a fost urmată de un concert în care tinerele organiste au profitat de atmosfera din altă epocă, din alt timp, pentru a te prinde în lumea sunetelor orgii simple, călătorind în alt timp, în altă lume. La sfârșit, simplitatea Homorodului legată de trecut merită legată în trăiri și în amintiri.

Orga Bisericii Evanghelice fortificate din Criț

Muzica de orgă de după slujba din biserica evanghelică din Criț a avut loc în cadrul Festivalului Țării ovăzului sau Haferland-ului. Fanfara, beutura și wurștii nu puteau să lipsească. Muzica de orgă nu a ținut mult. Întâi predica bună în germană a pastorului cu citate din ‚‚Formele fundamentale ale angoasei’’ lui Fritz Riemann puse în relație cu credința, apoi ecumenismul a strâns rândurile prin preotul ortodox cuvântând în biserica evanghelică. Muzica de orgă a fost înghesuită de unul din membrii fanfarei pătruns în biserică, sub platoșa tubei sale, făcând semn invitaților că fanfara îi așteaptă, firește și cârnații, berea și multe alte produse ale țării ovăzului. Așa că bulucindu-se spre fanfara de afară, invitați, primari, preoți s-au unit pe deplin în ritmurile fanfarei, desigur, o cauză importantă fiind muzica de orgă extrem de stimulantă, de scurtă durată, dar eficace.

Orga din Biserica Romano-Catolică ‚‚Sfântul Ioan Botezătorul’’ din Târgu-Mureș

Cu așteptări de la orga Mooser din maiestuoasa biserică și de la organista experimentată Molnar Tünde, Preludiul și fuga în do minor, BWV 546, de J.S. Bach n-a sunat prea bine. Dar începutul este greu, spunea un organist, și când ajungi să interpretezi mai bine se termină concertul.

Cucul lui Daquin și sclavii din corul lui Verdi până la Liszt și Cesar Franck dar și mai puțin cunoscutul, din păcate, compozitor Dan Voiculescu cu a lui Fantezie, a fost muzica omului gravă și ludică, ridicându-se la înălțimea frumuseții bisericii, unde divinul este chemat să locuiască, să audă  adevărata fire a ființei umane.

Orga Bisericii Evanghelice fortificate din Hărman

Nu departe de Brașov, se află Hărmanul, înconjurând fortificațiile bisericii, fortificațiile înconjurând florile răsărite printre pietrele de lângă zidurile bisericii, flori înconjurând biserica, hrănite cu lumină, apă și muzică.

Muzica orgii umplând, înconjurând biserica, trecând printre flori și înălțându-se către cer. De la orga verde precum viața din ele, florile au ascultat la sfârșit de vară Muffat, Kerll, Samuel Scheidt sau Händel, de fapt un sfârșit de vară, ca și sfârșitul muzicii, un sfârșit, pentru un nou început, un sfârșit care nu se sfârșește niciodată definitiv, începând din nou, repetiție pentru eternitatea unde sfârșitul și începutul sunt una.

Orga Bisericii Evanghelice fortificate din Viscri

Peste dealurile verzi sub cerul albastru, Viscri este ascuns parcă pentru a se feri de tumultul oamenilor ce trec dinspre Rupea spre Sighișoara, însă de homo turisticus nu scapă nimic. În ciuda pensiunilor și a mașinilor avântate pe drumurile neasfaltate, rațele măcăne liniștite, vacile pasc tăcute, iar taurul urmărește roșul de pe vizitatori. Nu vă speriați, ci ascultați muzica de orgă de la biserica în care intri ca pe poarta trecutului, așa cum porți ale trecutului sunt și intrările altor biserici fortificate.

Și pentru că natura, cu surorile animale domestice și sălbatice, înconjoară biserica, organista Irene Roth-Halter, ca și  Molnar Tünde, nu au uitat de ‚‚der Kuckuck’’, Coucou, Nachtigall, altminteri orga nu și-ar merita numele de regină imitatoare a cât mai multe sunete.

Orga Bisericii Romano-Catolice Millennium din Timișoara

Cui îi place orga nu poate să ignore Timorgelfest aflat în 2019, la a 19-a ediție, în ultimii ani desfășurându-se în luna octombrie, cu speranța  să revină într-un nou octombrie al muzicii orgilor. În cadrul festivalului organizat de maestrul organist Felician Roșca, a concertat organistul și maestrul Thierry Mechler. Cum era de așteptat, compozitorii francezi precum Rameau, Poulenc, Faure sau Debussy au constituit o mare parte din recital. Oboseala, indispoziția, alte stări și gânduri negative sunt împinse, risipite, pierdute prin înaltul minunatei biserici, alungate dincolo de turnurile, ce trag, ridică nava bisericii către cerul, de pe care luna de aur privea visătoare printre turle, ascultând muzica orgii.

Luminile și umbrele amestecate în noaptea luminată de lună, sporesc misterul celei mai mari biserici catolice din Timișoara, ascunzând, dezvăluind treptat frumusețea din interior văzută și nevăzută, auzită și neauzită, așa cum muzica de la biblicul David o auzim pentru a ne îndrepta spre neauzit. Improvizația lui Mechler pe o temă de Debussy de la sfârșitul recitalului a arătat spectacolul pasiunii interpretului, proiecția organistului în fața auditorului atrăgând privirile, susținând și întregind forța interpretării izvorâtă din pasiunea pentru muzica orgii.

– articol de Cătălin Spătaru

surse imagini:

poza orgii bisericii Millennium de pe opiniatimisoarei.ro și a bisericii Millennium de pe banatulazi.ro, restul sunt proprii.

despre alte 7 orgi:

7 orgi din România, 7 regine ale instrumentelor pe care ai vrea să le asculți pentru a-ți face spiritul maiestuos

Lasă un răspuns

This Post Has 7 Comments

  1. genovevadans

    Si orga Bisericii Negre din Brasov 🙂 Se aude excelent, numai ca, mai mult in sezonul de vara.

    1. diuras

      da, se aude foarte bine, e prima in articolul din 2018 despre orgi, desi orga din catedrala din Alba-Iulia m-a impresionat cel mai mult, poate si datorita aerului milenar al basilicii.