Munții Lotrului: Sădurel-Vârful Sterpului-Râu Vadului

O culme importantă a Munților Lotrului, cu înălțimi de peste 2000 de metri, este cea a Vârfurilor Voineagul Cătănesei, Sterpului, Sfârcașu/Fărcașu. De la Dudurag/Duduruc(1784m) la Coasta Câineni(1840m) fiind vreo 15 km de gol alpin  cu priveliști frumoase către culmile Lotrului de la Prejba la Șteflești. De la Râu Sadului prin Sădurel pornește un forestier peste Buceciu către Voineasa. Este binecunoscut afinarilor și excursioniștilor. Câteva corturi chiar la intrare, urmarea este pe drumuri forestiere, care să ducă lângă Dudurag. Unul ce apare pe harta Fatmap, ca ajungând lângă golul alpin al Duduragului, se sfârșește în albia unui pârâu cu debit vârtos trecând de glezne. Urcarea continuă pe un drum de exploatare abia vizibil prin pădurea de la poalele Duduragului, apoi drumurile oamenilor se pierd printre copaci.

În liniștea dimineții, printre brazii semeți, nu se strecoară doar lumina soarelui, nu doar niște umbre disparente, ci și o liniște aflată acolo dintotdeauna, așteptând să fie trăită precum o muzică abia auzită, dar intensă și profundă. De lângă Dudurag se poate apuca înspre Prejba sau înspre culmea mai înaltă ale cărei vârfuri se profilează într-un peisaj frumos. Urcat pe culmea Lotrului, Sterpul se semețește cu vârful lui pietros, însă arată că nu-și merită numele, versanții săi sunt plini de vegetație multicoloră cu gâze bucurându-se de nectarul florilor.

După Sterpu, coborârea înspre Sfârcașu se face pe o culme, ce se poartă domol până la Stânișoara și Coasta Câineni. Deși doar una dintre simulările meteo prognoza o ploaie slabă la ora 18, după 17.30 norii se adună și începe să plouă. Mai mult, tună, dar după câteva tunete, norii se despart și un uriaș curcubeu, ce se dedublează, promite că lumea înaltă a munților va fi acolo cu frumusețea ei, așteptându-i pe drumeți să calce pe urmele lotrilor măcar o dată în viață.

scris de Cătălin Spătaru

https://fatmap.com/adventureid/69182030/rau-sadului-culmea-lotrului-sterpu-rau-vadului?

Lasă un răspuns