Munții Nemirei: Pasul Oituz – Vârfurile Ghepar, Capul Vitei, Șandru Mare, Nemira Mare, Farcu  Mare – Poiana Uzului

Într-o zi de vară creasta principală a Nemirei poate fi parcursă din Pasul Oituz până la coada Lacului de Acumulare din Poiana Uzului. Înspre Șandru Mare mai suisem din Slănic-Moldova pe zăpadă ajungând până la traseul de creastă, minunatele imagini cu vânt, zăpadă, nori zburând pe lângă capul drumețului, rămânând de neșters din memorie. Dar în vara senină doar frumusețe și liniște. Nu întru totul: până lângă vârful Mailat un individ cu o mașină puternică crea drum jdrelind scoarța copacilor, doborând totul în cale, deși drumuri forestiere erau în apropiere, încă un barbar alături de unii rumâni, probabil un secui, fiind în ținutul secuilor. Pe Vârful Ghepar o cruce cu harta Ungariei mari, peste 50 de ani mă voi duce să o revizitez, sper, fără să mai întâlnesc barbari-neanderthalieni utilizatori de tehnică în scopuri distrugătoare. Pe Șandru Mare, refugiul devastat de alți barbari utilizatori de tehnică, dar frumusețea priveliștilor acoperă toată nimicnicia humanoizilor tâmpi.

Nemira are o creastă variată pentru că golurile alpine alternează cu zonele împădurite, cu poieni, unde răcoarea, cântecele păsărilor și miresmele încântă simțurile drumețului. Nemira Mare în bună parte acoperită de pădure și de jnepeni, dar și cu deschidere largă spre zări, fiind reprezentativă pentru creasta Nemirei. În schimb, Farcu Mare are un gol alpin de unde se poate contempla Lacul din Poiana Uzului, culmile Nemirei coborând spre locuirile umane.

Chiar dacă nu este lesnicioasă coborârea spre Lacul Uzului, mai ales că unele părți trasate pe drumul de pe Osmand nu mai sunt de actualitate, peisajul senin îmbrățișând culmile verzi ale Nemirei rămâne pentru totdeauna în drumeț, dar și drumețul întru peisaj.

scris de Cătălin Spătaru  

https://fatmap.com/adventureid/40106625/pasul-oituz-ghepar-capul-vitei-andru

https://fatmap.com/adventureid/40141259/nemira-mare-farcu-mare-poiana-uzului

Lasă un răspuns