„Își schimbă camelonii culoarea în funcție de mediul înconjurător?” – În momentul în care mi-a fost adresată această întrebare, am răspuns afirmativ. Totuși, răspunsul meu a fost unul greșit. Cameleonii nu își schimbă culoarea în funcție de mediul înconjurător, ci în funcție de stările emoționale. În cazul în care aceste reptile adoptă aceleași culori ca și mediul înconjurător, atunci întâmplarea face să fie o pură coincidență.
Culoarea cameleonilor se schimbă în momentul în care aceștia sunt speriați sau poartă o confruntare cu un alt seamăn. Totodată, ei își schimbă culoarea în funcție de lumină, temperatură sau când întâlnesc un cameleon de sex opus. Pielea acestor reptile conține straturi de celule numite chromataphores, fiecare având pigmenți de culoare diferiți.
Mitul potrivit căruia cameleonii își schimbă culoarea în funcție de mediul înconjurător datează din anii 200 îHr., fiind născut în poveștile și biografiile sciitorului grec Antigonus din Carystus. Cu toate acestea, Aristotel a ajuns la concluzia că fenomenul de schimbare a culorii la cameleoni are legătura cu stările emoționale pe care le suferă reptila. Teoria referitoare la modificarea culorii în funcție de mediu a fost astfel abandonată aproape în totalitate, până la Renaștere.
În trecut, oamenii considerau că aceste reptile se hrănesc cu aer, datorită faptului că pot sta nemișcate câteva ore la rând, dar și din cauza cantității mici de mâncare pe care o consumă.
Articol realizat de Radu Mihai.
Sursă foto: flickr.com
Sursă info: Cartea Ignoranței de John Lloyd & John Mitchinson
Oare ? Uite aici un filmuleț, oricum sunt mai multe pe net. Oricum, sunt niște animăluțe foarte interesante, micii dinozauri 🙂
https://youtu.be/Jyg-y_uO1WE
Hmm, îmi este tare greu să cred că videoclipul nu este editat. Totuși, ai dreptate, cameleonii sunt ființe care merită studiate, mai ales datorită acestui mod de a se camufla.
Da, la final e cam ciudat, pare forțat ”tricolorul” acela. Sau să fie pe tot parcursul ceva intervenție… umană ? 🙂 Nu e exclus nici așa, nici așa. Dar tot drăguți sunt, inclusiv datorită ochilor care se mișcă independent unul de altul, așa ceva nu mai vezi. Clar, mi-ar plăcea să am o așa creatură în casă, noroc că nu am de unde să o iau :)) Pentru binele ei în primul rând.
Cred că pe tot parcursul videoclipului există o intervenție umană. O să ne convingem în momentul în care vom avea ocazia să vedem un cameleon cu ochii noștri!
Ca şi sufletele, asta despre coloritul lăuntric al sufletelor cameleonice.
Ah şi am trãit atât amar de vreme în minciunã :))))
Chiar ştiam cã îşi schimbã culoarea în funcţie de mediul înconjurãtor. 😊