Jurnalism din vremea noastră: cazul ,,epidemiologului’’ Octavian Jurma

„Epidemiologul”, „infecționistul” Octavian Jurma nu este epidemiolog și nici infecționist. Omul o spune chiar el, căutați pe facebook pe „spațiul lui de exprimare liberă pe teme politice și civice”. De aproape un an, poate și mai mult, dacă dați o căutare pe net veți vedea multe articole din mass-media cu Octavian Jurma „epidemiologul”, „infecționistul”, „medicul” care de fapt  este un om pasionat de statistică, a studiat medicina, nu este medic practicant.

Puțini jurnaliști s-au întrebat cine este Octavian Jurma care este citat de site-uri de știri, chemat la televiziuni să-și expună expertiza de ,,epidemiolog’’. Amuzant că la unele articole chiar cititorii îi avertizează pe jurnaliștii „profesioniști” că Jurma nu-i epidemiolog cum i se atribuie în titlu (numai hotnews având cel puțin 10 articole cu ,,epidemiologul’’ Jurma).

La ce folosește această impostura perpetuată de media? Sunt plătiți din nou să ne informeze „corect” și e mai ușor să ne livreze ,,adevărul’’  unei „vedete” de facebook cu iz de Casandră? Sunt considerați prea proști și prea ușor de speriat cititorii? Este Jurma babaul de serviciu pentru presă?

Dacă tot sunt ironizați românii că sunt specialiști în medicină, așa vor câștiga credibilitate specialiștii în virusologie, epidemiologie etc., fiind prezentat în mod repetat un absolvent de medicină, vopsit în ce este nevoie pentru o discuție despre covid, vaccinare…?

Firește că pe domnul Jurma nu-l scandalizează impostura fabricată de o parte din presă pe seama lui deși a avut onestitatea să spună ce (nu) este. Nu titlurile atribuite lui Jurma celui pasionat de statistică contează, ci argumentele domnului ,,epidemiolog’’, predicțiile de tipul 15000 de infectări (din fericire neîmplinită această predicție ,,științifică’’ dacă veți căuta pe datelazi).

Și totuși ne întrebăm în ce măsură un jurnalist mai poate scrie despre impostura academică fără a fi acuzat că este ipocrit când el practică impostura fabricării de ,,epidemiologi’’. Dar ipocrizia și o parte din mass-media se pare că sunt surori bune de mult timp.

Ignoranța jurnaliștilor continuă:

31.08.2021 cvasi-jurnalistul Radu Cristian

6.09.2021 cvasi-jurnalista Andreea Tobias

6.09.2021 cvasi-jurnalista Antonia Hendrik

6.09.2021 cvasi-jurnalistul Gabriel Tudor

10.10.2021 cvasi-jurnalista Cătălina Andreea Moisoiu

4.10.2021 cvasi-jurnalista Claudia Popovici

28.09.2021 cvasi-jurnalista Diana Bostan

27.09.2021 cvasi-jurnalista Andreea Tobias

9.10.2021 cvasi-jurnalista Florentina Dinu

4.10.2021 cvasi-jurnaliștii realitatea.net

1.10.2021 cvasi-jurnalist anonim pe bzi.ro

30.09.2021 cvasi-jurnalista Ioana Radu

27.09.2021 cvasi-jurnalistul Remus Vlad

scris de Cătălin Spătaru

sursa imagine: pinterest.com

Lasă un răspuns

This Post Has One Comment