Construită în stil neogotic, sinagoga din Caransebeș este o sinagogă neologă ca și Sinagoga din Lugoj (neolog adică o organizare modernă a iudaismului maghiar). Orga sinagogii duce cu gândul la trecutul când aerul necesar orgii era/este produs manual de un asistent al organistului care pedalează/împinge aerul pentru ca ascultătorii sa audă minunata muzică. Faptul că muzica se aude în valuri, după cum fluxurile de aer sunt produse de asistentul organistului, parcă se potrivește mai bine cu valurile afective simțite nu numai când ascultăm muzică. Putem astfel să ne facem o impresie despre cum se auzea muzica pe vremea lui Bach.
Nu este ceva obișnuit să auzi într-o sinagogă transcripția pentru orgă și vioară a celebrei Balade a lui Ciprian Porumbescu la care tot românul rezonează chiar dacă uneori nu știe ce este. Nici o Rapsodie cu teme românești compusă de Thierry Huillet nu este ceva obișnuit într-o sinagogă. Dar ele au fost în armonie cu creațiile compozitorilor evrei Ernest Bloch (,,Nigun’’) sau Wieniawski (,,Fantezie orientală’’ și ,,Reverie’’).
Muzica indică discret și echilibrat că se poate găsi un limbaj universal în care sunt integrate și aspectele particulare, tradiționale, putându-se trăi această unificare aducând în același concert mai multe muzici diferite contopite în limbajul universal al muzicii clasice, ce unește culturi diferite păstrând și particularul, tradiționalul.
scris de Cătălin Spătaru
despre alte orgi: