Experiențele din apropierea morții, Dumnezeu, viața de apoi, în cercetarea medicului Jeffrey Long și a fundației NDERF

Ca și Sam Parnia, oncologul Jeffrey Long și scriitorul Paul Perry se dedică examinării relatărilor celor care au avut EMI (experiențe ale morții iminente), experiențe din apropierea/vecinătatea morții. Experiențele relatate au fost strânse de NDERF, fundația înființată de Jeffrey Long, ce a investigat până la scrierea cărții peste 3000 de relatări despre NDE (near death experiences). Cum arată și Sam Parnia, datorită tehnicilor de resuscitare numărul acestor experiențe a crescut, însă nu poate fi cunoscută în mod cert această ,,creștere’’, pentru că mulți oameni nu-și relatează experiențele, cum au observat și Aniela Jaffe și autorii cărții de față, alte experiențe relatate sunt pur și simplu pierdute printre poveștile de familii (de exemplu, ,,întoarcerea mortului’’ datorită țipetelor rudelor îndurerate). Deși experiențele au loc cu precădere în cadrul medical, este totuși de interogat, de ce doar medicii, și puțini dintre ei, precum Michael Sabom sau Raymond Moody, cutează să cerceteze aceste experiențe extraordinare.

NDE ca niște experiențe inițiatice, mistice, despre cunoașterea, iubirea, viața ,,adevărată”

Aceste experiențe marcante seamănă cu niște experiențe inițiatice, de transformare a propriei existențe, transformare pe care o arată și cercetarea celor doi autori. În acea stare din apropierea morții iminente, cei care au aceste experiențe vorbesc de o ,,conștientizare’’ mai intensă decât cea din viața de zi cu zi. O mamă, ce a murit în timpul nașterii, aproape oarbă fără ochelari, ,,vedea’’ tot ce făcea medicul. Este un limbaj paradoxal precum cel din unele experiențe mistice. Poate chiar sunt experiențe inițiatice și mistice, în alt fel, niște experiențe inițiatice în ,,adevărata viață’’ de aici și de dincolo, viață noastră fiind de obicei acoperită cu ignoranța, stupiditatea cotidianului, cu ,,hedonismul pop’’, consumerist, cu utilitarismul și materialismul economic sau cu abordarea dogmatică a unei așa-zise cunoașteri ,,științifice’’. Într-o lume în care moartea celuilalt nu mai zguduie, măcar experiența propriei morți să o facă pentru cei care au avut șansa ,,întoarcerii’’.

Cei care s-au sinucis și au avut această șansă a întoarcerii, au considerat ,,aproape toți’’ că tentativa de suicid a fost o greșeală. Iar cei care nu au considerat-o o greșeală au regretat, ca și alții ce au avut NDE, că era mai bine să rămână în acea ,,lume’’ unde au ajuns temporar, trăind intens ,,inexprimabilul’’, o iubire necondiționată de o intensitate dincolo de orice simțire obișnuită, ,,o bucurie incredibil de puternică’’. ,,Am simțit atemporalitatea infinită – am cunoscut tot ce a existat vreodată în univers’’, spune o relatare a cuiva, după o supradoză de substanțe anesteziante.

,,Sunt mai vie decât am fost vreodată. Nu pot descrie această transformare în cuvinte’’, spune relatarea unei femei având o EMI după un accident de motocicletă. O alta după o hemoragie puternică postnatală: ,,prin experiența asta am primit o cunoaștere desăvârșită despre toate întâmplările…totul în aceeași clipă’’.  

,,Știu că există un alt nivel al acestei ,,vieți’’ pe care o trăim’’, spune Tonja după o NDE. Această descoperire că viața de aici obișnuită nu este de fapt ,,viața’’ seamănă cu trăirea unei metanoia, unei transformări profunde a experierii vieții în lumea, ce apare deja altfel după NDE. NDE este ca o cunoaștere pe care omul este nevoit să o experieze după ce în viața ,,ca o școală’’ nu învață prea multe.

După ce Mary H. descoperă prin NDE ,,viața reală’’, ea înțelege viața de aici ca o excursie în care spiritele încep aventura cunoașterii. Ea devine credincioasă după NDE, această aventura a cunoașterii, pe care o au spiritele umane, continuată după moarte, semănând cu ce spune Grigorie de Nyssa în dialogul său despre moarte. Michaele vorbește de o stare superioară de veghe, de conștiință lucidă, ce a ținut-o câteva zile după NDE, dar și depresia, după ce s-a întors la viața obișnuită.

Elisa R. vorbește de ,,frumusețea uluitoare și imposibil de descris din spatele realității noastre’’, ea fiind acel ,,acasă’’ după care tânjește începând cu trăirea NDE. ,,M-am simțit una cu tot ce există – atotvăzătoare și atotcunoscătoare’’, descrie Kathy W., o frântură din experiența sa din vecinătatea morții. Cuvinte tipice din experiențele mistice. NDE nu a fost doar transformatoare lăuntric, ci și trupesc. Nancy spune că, după NDE, toate analizele i-au ieșit bine vindecându-se de o boală pe care o avusese ani de zile: lupus.

Cunoaștere prin EMI

După o peritonită cu multiple infecții, bolnava în cadrul experienței își întâlnește bunicul medic, ce-i vorbește în latină despre boala sa și îi arată unde se află cele 3 infecții în corpul său. Bolnava îi relatează medicului despre cele trei locuri ale infecțiilor, iar medicul curant, ce descoperise deja două, o identifică și pe a treia cu ajutorul EMI. Pacienta nu cunoștea limba latină. Iată un alt fel de cunoaștere dobândită în cadrul acestui tip de experiență.

La fel, Sandy, având o NDE la 5 ani, află de sora ce murise înaintea nașterii ei, despre care părinții nu-i vorbiseră, de asemenea, îl întâlnește pe vecinul ei mort în timpul spitalizării ei. Karen V. are două experiențe NDE alături de bunica sa, fără să știe de starea de sănătate a bunicii. Când s-a trezit, ea a aflat că bunica ei murise, ea știind deja din experiența sa că bunica trecuse dincolo. Întoarcerea în lumea noastră a fost trăită de unele persoane ca o tristețe însoțită de slăbirea capacității de a cunoaște.

Kathy se apucă de studiat filosofia și religia după NDE. Erwin V. aude o muzică divină și învață să cânte la chitară înființându-și o trupă pentru a reproduce ceva din muzica ,,auzită’’ în timpul NDE, după un accident de mașină.  

Tamara J. se bucură că cei morți și-au găsit pacea nemaitrăind limitările acestei vieți, spunând că experiența ei nu este o ,,dovadă’’, ci ceva mult mai valoros, greu de înțeles pentru cel care nu o are. În NDE unele persoane au învățat cunoștințe despre univers ținând de domeniile științelor naturii, au pus întrebări și au primit răspunsuri, dar majoritatea erau uitate după întoarcere, rămânând trăirea că aflaseră ,,toate răspunsurile’’. Stări, ce seamănă cu cele de iluminare, însă în care sunt implicate și cunoștințe ce țin de științe. 46,4% din cei chestionați răspunzând afirmativ la întrebarea dacă au căpătat prin NDE noi cunoștințe.

Fundalul

Fundalul experiențelor cuprinde natura cu poiene, grădini, câmpii, munți, văi și dealuri verzi, flori, nori, păsări, ape, păduri, culori intense, cer albastru, verde, culori ,,nepământesc de frumoase’’, nuanțe indescriptibile, nemaivăzute, ,,muzică cerească’’, ,,dumnezeiască’’, ,,superbă’’, muzică cântată în cor pentru ,,Lumină’’ provocând un intens sentiment de iubire, ,,oraș nepământesc’’, locuințe…

Dumnezeu

Din cei care au avut o NDE, circa 45% au fost conștienți, că au primit o cunoaștere într-un anumit fel despre Dumnezeu, aproximativ 15% nu au fost siguri iar circa 40% au răspuns negativ că ar fi cunoscut ceva despre Dumnezeu în experiențele lor. Totuși, dacă 39% dintre toți cei ce au avut NDE spuneau că înainte de experiența lor credeau cu certitudine că Dumnezeu există, după experiența din apropierea morții procentul celor care cred cu certitudine a crescut la 72,6%. Această creștere indicând pentru mine că NDE pot fi considerate ca niște experiențe inițiatice în misterul existenței.

Dumnezeul întâlnit în diferite NDE este descris ca ,,iubire necondiționată’’, ,,uluitoare’’, o senzația de un milion mai puternică decât privirea în ochii propriului copil, iubirea ca energie care leagă totul în univers, iubire care ,,te iubește mereu’’, o iubire vindecătoare, o ,,Lumină Albă’’ ce era ,,Înțelegere’’ și ,,Iubire’’, ,,lumină nespus de frumoasă’’, o prezență emanând pace, iubire, îngăduință, calm, ,,iubire…dureros de desăvârșită’’,  prin El ,,cu toții suntem iubire’’, avem o legătură cu toți. Iubirea noastră este doar o copie imatură așa cum lumina cunoscută de noi este doar o asemănare inferioară luminii divine, înțelegere tipică a luminii dintr-o mistică creștină sau neoplatoniciană.

Milioane de lumini în jurul sursei Luminii, Lumină ce strălucește cu puterea a o mie de sori, spune Andy, ce s-a simțit un fragment de lumină iubit de sursa luminii, pentru el însuși, în mod necondiționat, trăind pace, veselie, bucurie, iertare…

Pentru Cynthia, Dumnezeu a apărut în NDE ca fiind cea mai frumoasă ființă, chiar dacă descrie și caracteristici antropomorfice. La Sam apare o sferă de lumină înconjurată de alte sfere mai mici de lumină. Sfera fiind folosită în Antichitate pentru a descrie perfecțiunea, sufletul sau omul întreg precum în ,,Banchetul’’ lui Platon. La unii respondenți, Dumnezeu apare ca unitate și unire a toate și a tuturor, omniprezent.

Concepțiile despre Dumnezeu sunt nepotrivite, ,,conștiința creatoare infinită’’ depășește toate imaginile proiectate asupra ei de noi, spune Natalie, care a scris și o carte despre experiența ei după ce o bombă a explodat lângă ea în Irak. Maria S. a trăit în NDE înșiruirea de nume date divinității, alegând numele folosit din viața ei cotidiană, doar pentru a fi un nume pentru lumina ce-i apărea. Pentru Virginia, limbajul este mereu inadecvat pentru ce este numit ,,Dumnezeu’’. Jennifer, spune precum unii mistici, ,,eu eram Creatorul’’, cunoscând ,,limbile, viața și moartea’’ în mod limpede.

Sensul vieții, existenței, misiunea omului

Iubirea sau cunoașterea, raportate la divin, sunt menționate ca sensuri ale vieții. Deși pentru majoritatea, NDE nu dă instrucțiuni cu privire la sensul vieții, NDE este o experiență care descoperă că este un sens în prezența omului în lume, un rost în lume. Viața își are sensul în ea însăși, spune Earl. Răspunsurile la scopul și ,,de ce suntem aici’’ ne depășesc capacitatea de a înțelege, spune Helen, după ce a cerut răspunsuri în NDE și unde a înțeles că nu i se poate spune totul despre misterul existenței, pentru că nu ar putea înțelege.

În schimb, într-o NDE, a existat răspuns la întrebarea ce se va întâmpla dacă nu se va mai întoarce: ,,vei deveni Lumina’’ (Lauren K.), ce seamănă iarăși cu o experiență mistică a topirii în nemărginirea divinității ca ,,Lumină’’, divinitatea ca Lumină fiind o credință milenară în creștinism. Apare și credința newageistă: ,,vei primi înapoi ceea ce dai universului’’, ca învățătură dată de divinitatea, ce se comporta ca un părinte, ținând-o în brațe pe Sharon B. Datorită trăirilor intense, unii dintre cei care au experiat NDE, nu mai voiau să se întoarcă. Astfel, Vivei T., moartă pe masa de operație, înainte de a deschide ușa pentru a trece dincolo pentru totdeauna, ,,El’’ îi amintește de băiatul ei de 4 ani și că are misiunea să spună despre experiența ei. Aceasta sunând ca o trimitere în lume pentru a anunța o nouă experiență a divinului. Sau, o înțelegere a eului ca fiind o țesătură de fire ,,aurii’’ de energie prin care suntem legați de ceilalți și de univers, creația ca țesătură fiind și ea o metaforă folosită în istoria culturii. Țesătura are spații libere și acolo este ceea ce încercăm să umplem în viețile noastre prin libertate, spune Loni C. NDE este un prilej de a afla care este misiunea omului: de a învăța să iubească și să cunoască, afirmă Barbara S.

Experiențele infernale și ideologia psihologiei pozitive în EMI

Nu toate NDE au fost pline de iubire, unificare, cunoaștere benefică, o minoritate a relatat experiențe înfricoșătoare, de non-existență și trăiri infernale foarte intense. De exemplu, Frances Z. coboară în iad înconjurat de demoni, unde-și găsește tatăl, ce-i urează bun-venit în infern. Autorii fac apel la un medic psihiatru pentru a explica aceste NDE negative: programare negativă din copilărie, atitudini negative ale ,,morților’’, motivație pentru a analiza mai bine alegerile din viață. După ce zeci de pagini am avut de-a face cu experiențe pozitive și ,,totul a fost în regulă’’, când dăm de rău apelăm la psihiatri. Ideologia unei psihologii sforăitor de pozitivă pare să-i influențeze atât pe autori, cât și pe cei care au trăit NDE.

De exemplu, unii din cei ce au avut experiențe benefice și pozitive în NDE vorbesc despre faptul că ,,nu au fost judecați’’, ascunzând poate teama și dorința de a nu fi judecați, puerila nevoie de a fi ,,acceptat așa cum este’’, pentru că, nu-i așa, omul este atât de bun, atât de…șamd. Oricum experiența negativă pare să aducă și ea o transformare, fiind o inițiere într-un alt fel de viață, un ,,imbold pentru aprofundarea…vieții spirituale’’.

Transformarea prin NDE

Experiența religioasă și spirituală devenind importantă pentru 241 din 287 de respondenții care au avut NDE: dublându-se numărul celor care neavând o viață religioasă și spirituală înainte de NDE, după NDE, ei au declarat că viața lor religioasă și spirituală este foarte importantă sau moderat de importantă.  Respondenții fiind: medici, oameni de știință, de afaceri, pastori, constructori, învățători etc. 96,2% dintre ei au spus că experiențele lor au fost fără îndoială reale.          

scris de Cătălin Spătaru

Sursă:

Jeffrey Long, Paul Perry, Dumnezeu și viața de apoi: noi dovezi tulburătoare despre Dumnezeu și experiențele din vecinătatea morții, trad. George Arion Jr., Humanitas, București, 2022, pp. 9, 13-17, 21, 23-26, 28-32, 37, 44-46, 49-52, 55-56, 64, 67-72, 76, 78-80, 87, 90-91, 94-97, 101, 103-105, 107-108, 111-112, 115-116, 119-124, 126-127, 129, 131-132, 134-137, 139-141, 146, 148-149, 155, 158-160, 163, 167-168, 178, 181-183, 185-187.          

Lasă un răspuns