Munții Lotrului: Pasul Tărtărău-Piatra Albă-Cristești-Șteflești-Negovanu Mare-Sădurel

20 de minute din Pasul Tărtărău pe drumul urcând alene, unde deja sunt prezenți vrednicii oameni ai locului, sunt suficiente pentru a ieși în golul alpin, o nemărginită spinare de aur a muntelui, de pe care privirile sunt furate spre munții, de unde am privit cândva spre culmile Lotrului. Cei mai semeți, Munții Parâng, apoi Șureanu, unde chefuiau ciobanii lângă Vârful lui Pătru, și nu în cele din urmă, Munții Latoriței și Căpățânii. De asemenea, se conturează în zare culmea șerpuitoare până înspre Cristești și Șteflești.  

Între Piciorul Tâmpei și Tâmpa din Pârău o mică pădurice îndrăzneață, apoi pe Larga Mânețanilor, vegetația mai colorează cadrul predominant galben al golului alpin. Cea mai frumoasă zonă din culmea principală a Lotrului este locul de la Piatra Albă până la Șteflești, între cele două vârfuri fiind Cristești. Culmea Munților Cindrel, pe care se află Vârful Cindrel, frate cu Șteflești, mai mare cu un metru decât el, se arată și mai clar în apropierea drumului de legătură Cindrel-Șteflești.

De la Șteflești drumul se poartă prin îmbrăcămintea verde a Balindrului Mic și Colțului Mare pentru a ajunge pe marele Negovanu, care-și merită numele. Drumul urcă și coboară încet peste Clăbucet odată cu principala culme a Lotrului înspre Buceciu, continuând înspre altă culme a Lotrului cu Vârful Sterpu. Până la Buceciu o cale de căruță o taie înspre drumul forestier terminându-se la Sădurel. Un drum populat cu oameni voioși lângă ceaunul cu fasole, cu zmeurari, afinari și murari, cu amintiri despre frumoasele culmi, acolo unde lotrii și-au găsit libertatea lor dincolo de orice lege.

scris de Cătălin Spătaru

https://fatmap.com/adventureid/73832001/pasul-tartarau-piatra-alba-cristesti-steflesti?

https://fatmap.com/adventureid/73917556/steflesti-negovanu-mare-rau-sadului?

Lasă un răspuns